- INFORMATII CU PRIVIRE LA PROGRAM SI MECANISMUL SEE
La data de 21 martie 2012, reprezentanţii Guvernului României şi reprezentanţii statelor Spaţiului Economic European (SEE – Regatul Norvegiei, Islanda şi Lichtenstein) au semnat Memorandumul de Înţelegere pentru punerea în aplicare a Memorandumului privind Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009 – 2014.
Prin aplicarea acestui acord, ţara noastră va beneficia de asistenţă financiară acordată de ţările SEE pentru promovarea creşterii economice şi asigurarea unei dezvoltări sustenabile cu o alocare de 190.750.000 Euro din care, după scăderea costurilor de management ale Statelor donatoare, suma netă alocată pentru România este de 176.443.750 Euro.
Memorandumul stabileşte obiectivele generale ale cadrului financiar, cadrul legal, cadrul financiar, roluri şi responsabilităţi, desemnarea autorităţilor, cadrul multianual de programare, principiile directoare. Memorandumul de înţelegere dintre ţările SEE şi Guvernul României privind implementarea mecanismului financiar SEE 2009 – 2014 face obiectul Ordinului ministrului Afacerilor Europene nr. 265 din 4 aprilie 2012 publicat în MOF. nr. 267 din 23 aprilie 2012.
Proiectele de acte normative de reglementare a participării României la Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, pentru care iniţiator este Ministerul Fondurilor Europene, respectiv cadrul instituţional pentru coordonarea, implementarea şi gestionarea asistenţei financiare acordate României prin Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European pe perioada de programare 2009-2014 şi gestionarea financiară a fondurilor externe nerambursabile aferente Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European 2009 – 2014, sunt în curs de elaborare.
Prin Memorandumul de Înţelegere se stabileşte calitatea de Operator de Program (OP) a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru domeniul de programare intitulat “Promovarea egalităţii de gen şi a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată” cu o contribuţie financiară de 4.519.478 Euro.
Obiectivul programului “Promovarea egalităţii de gen şi a echilibrului dintre viaţa profesională şi cea privată” sunt:
- Întărirea relaţiilor bilaterale dintre statele donatoare si România pe problematica egalităţi de gen si a echilibrului dintre viața profesionala si cea personala. Consolidarea relaţiilor bilaterale este un obiectiv general al programului, tocmai de aceea, prin program se urmăreşte stabilirea de relaţii intre promotorii proiectelor din România si cei din statele donatoare in domeniul egalitatii de gen si al echilibrului intre viața profesionala si viața personala.
- Îmbunătăţirea echilibrului intre viața profesionala si cea privata. Prin program ne propunem să creştem numărul de servicii de educare si îngrijire pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0-3 ani si a serviciilor sociale pentru copiii cu dizabilitati 0-7 ani.Scopul creşterii numărului de servicii de educare si ingrijire pentru copiii cu vârste cuprinse intre 0-3 ani si a serviciilor sociale pentru copiii cu dizabilitati 0-7 ani este acela de a se realiza îmbunătăţirea echilibrului dintre viaţa profesională şi cea de familie.
- Creşterea gradului de conştientizare privind problematica de gen. Prin proiecte se va urmări identificarea de comunitati compacte de etnie roma si se vor realiza grupuri de întâlnire cu reprezentanţi ai acestora cărora le vor fi prelucrate date si informaţii privind avantajele si dezavantajele participării femeilor la viata profesionala si sociala